piątek, 31 października 2014

Przepis na łososia w folii aluminiowej


Często zdrowe jedzenie kojarzy się z wieloma wyrzeczeniami, brakiem smaku, długim czasem jego przygotowania i wysokim kosztem produktów. Czy to jest dobre podejście? Udowodnię, że nie. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów, które obalają wszystkie ww. mity. Dzięki połączeniu składników i wykorzystania produktów do gotowania można przyrządzić coś naprawdę pysznego. Na potwierdzenie moich słów postanowiłam podzielić się z Tobą moim ulubionym przepisem na pieczonego łososia w folii aluminiowej. 


Składniki:

Porcja dla jednej osoby:

- filet z łososia
- łyżeczka masła
- plasterek cytryny
- łyżka świeżego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego (można użyć czarnego)
- folia aluminiowa taka jak tutaj

Pieczony Łosoś

Zaczynamy od umycia ryby i osuszenia jej papierowym ręcznikiem. Następnie myjemy                      i siekamy koperek. Na folii aluminiowej układamy łososia, cytrynę, masło i wszystko doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Zawijamy folię tworząc szczelną paczuszkę.

Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut. W tym czasie możemy przygotować nasze ulubione dodatki ( ryż, ziemniaki, surówka). Folia aluminiowa jest szczelna, nie przecieka, dzięki czemu wszystkie aromaty zostają w środku, a ryba jest soczysta.

Jak widać przygotowanie zdrowej i pysznej potrawy nie zajmuje dużo czasu, nie jest kosztowne, a przede wszystkim nie jest skomplikowane, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem przygotowanego przez siebie dania.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz