Składniki:
Porcja dla jednej osoby:
- filet z łososia
- łyżeczka masła
- plasterek cytryny
- łyżka świeżego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego (można użyć czarnego)
- folia aluminiowa taka jak tutaj
- filet z łososia
- łyżeczka masła
- plasterek cytryny
- łyżka świeżego koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego (można użyć czarnego)
- folia aluminiowa taka jak tutaj
Pieczony Łosoś
Zaczynamy od umycia
ryby i osuszenia jej papierowym ręcznikiem. Następnie myjemy i siekamy koperek. Na folii
aluminiowej układamy łososia, cytrynę, masło i wszystko doprawiamy solą,
pieprzem i koperkiem. Zawijamy folię tworząc szczelną paczuszkę.
Tak przygotowanego
łososia wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut. W tym
czasie możemy przygotować nasze ulubione dodatki ( ryż, ziemniaki, surówka). Folia
aluminiowa jest szczelna, nie przecieka, dzięki czemu wszystkie aromaty zostają
w środku, a ryba jest soczysta.
Jak widać przygotowanie
zdrowej i pysznej potrawy nie zajmuje dużo czasu, nie jest kosztowne, a przede
wszystkim nie jest skomplikowane, dzięki czemu każdy może cieszyć się smakiem
przygotowanego przez siebie dania.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz